سرویس علمی - فرهنگی خبرگزاری «حوزه» در ادامه شرح دعای سحرمحدوده مِلك و مُلك خداى سبحان ونحوه مالكيّت ذات اقدس اله به همه عوالم را تبیین می کند.
«اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ مِنْ مُلْكِكَ بِاَفْخَرِهِ وَكُلُّ مُلْكِكَ فاخِرٌ، اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ بِمُلْكِكَ كُلِّهِ»
خداوندا! از تو درخواست مىكنم عالىترين و فاخرترين مرتبه ملكت را، در صورتى كه تمام مراتب ملك تو عالى است، خدايا! پس درخواست مىكنم به حقّ عالىترين مراتب ملكت.
مالكيت حق تعالى به اضافه اشراقى و احاطه قيّومى است
سراسر جهان مِلك و مُلك خداى سبحان است و همه موجودات در پيشگاه او خاضعاند، «أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللّهَ لَهُ مُلْكُ السَّمَاواتِ وَالْأَرْضِ» . مالكيت حق سبحانه و تعالى به اضافه اشراقى و احاطه قيّومى است، و مالكيت ذاتيّه حقيقيّه حقّه است كه به هيچ وجه شائبه تباين عزلى در ذات و صفاتش با موجودى از موجودات نيست.
مالكيّت ذات اقدس اله به همه عوالم يكسان است، بدون آنكه با موجودى از موجودات به هيچ وجه تفاوت كند يا به عوالمى محيطتر و نزديكتر از عوالم ديگر باشد، زيرا در اين صورت مستلزم محدوديّت و بينونت عزلى مىشود و ملازم با افتقار و امكان خواهد بود.
اين نظام موجود تابع جمال جميل مطلق است
اگر مُلك در اين فصل از دعا به معنى «مملكت» باشد چنان كه در اين آيه فرمود: «قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَاءُ» ، آنگاه فاخريت ملك و عظمت وحيديت او به اعتبار آنچه در حكمت متعاليه با دليل لمّى به اثبات رسيده كه نظام موجود كاملترين و بهترين نظامهاى قابل تصور است، خواهد بود. چگونه چنين نباشد و حال آنكه اين نظام، ظلّ نظام ربّانى است كه تابع جمال جميل مطلق است و افخريت به اعتبار مراتب غيبى و مجرد آن و نظام عقلى و نشئه تجرديه خواهد بود.
و اگر مُلك به معنى «مالكيّت» باشد چنانچه در اين آيه فرمود: «لِمَنِ الْمُلْكُ الْيَوْمَ للّهِِ الْوَاحِدِ الْقَهَّارِ» ، آنگاه عظمت و فاخريّت آن به اعتبار تجلّيات اسمائى در حضرت علميّه خواهد بود و افخريت به اعتبار تجلّى به اسماى محيط و شامل.
پس مُلك آسمانها و زمين و ملكوت آنها از آنِ اوست و گريز از حكومت او و خروج از سلطنتش ممكن نيست. زيرا حكومت او بر همه موجودات گسترش دارد.
در دعاى نورانى كميل آمده: «اَللّـهُمَّ عَظُمَ سُلْطانُكَ، وَعَلا مَكانُكَ، وَخَفِىَ مَكْرُكَ، وَظَهَرَ اَمْرُكَ، وَغَلَبَ قَهْرُكَ، وَجَرَتْ قُدْرَتُكَ، وَلايُمْكِنُ الْفِرارُ مِنْ حُكُومَتِكَ»
خدايا! حكومت تو بس بزرگ و بارگاهت بسيار عالى و چاره انديشىات نهان و جريان كارت آشكار است، خدايا! قهرت غالب و قدرتت جارى است با اين وضع فرار از حوزه فرمانرواييت ميسّر نخواهد بود.
تفسير انسان در فرهنگ متعالى اسلام
بارى! در فرهنگ متعالى اسلام و مكتب مترقّى اهلبيت عصمت و طهارت عليهمالسلام انسان طورى تفسير شده است كه اين موجود متحير العقولِ نظام آفرينش مىتواند به جايى برسد كه در مسير ولايت تكوينى و خلافت الهى، از ذات اقدس اله فاخرترين و عالىترين مرتبه ملك و ملكوت را درخواست كند، اگر اجابت اين گونه درخواستها ممكن نبود يقينا چنين دعاهايى به سالكان كوى لقاء حق آموزش داده نمىشد، و اگر اينها مخصوص ذوات قدسى ائمه معصومين عليهمالسلامبود به ديگران سفارش نمى كردند.
خدايا، بارالها! آن قدر به ما آگاهى عطا فرماى كه نقطه آغاز ابديت خويش را دريافته از همان نقطه لبيكزنان به كوى تو رهسپار شويم.
*«اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ مِنْ عُلُوِّكَ بِاَعْلاهُ وَكُلُّ عُلُوِّكَ عالٍ، اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ بِعُلُوِّكَ كُلِّهِ»
خداوندا! از تو درخواست مىكنم عالىترين مراتب علو و بلنديت را، در صورتى كه تمام مراتب آن عالى است، خدايا! پس درخواست مىكنم به حقّ تمام مراتب آن علو و بلنديت.
علىِّ محض و عظيم صرف فقط خداست.
علوّ معنوى همان تقدّم در رتبه است، و از آنجايى كه ذات اقدس اله علّة العلل و مبدأ المبادى و مفيض الوجود است، قهرا عالى على الاطلاق خواهد بود، «وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ» ، علىِّ محض و عظيم صرف، فقط خداست و همه موجودات در پوشش علوّ و عظمت اويند.
علوّ گاهى نسبى است، مانند برترى آسمان به زمين و فرشتگان و مدبّرات امر نسبت به زيردستان خود، و گاهى نفسى است كه منحصر به خداى سبحان است. «العلىّ» اسم براى ذات اقدس اله است به اعتبار اين كه صفات او از تمام عوالم وجود امكانى خارج است، بطورى كه هرچه در ذهن و فكر تصوّر شود، او غير آن است و برتر از آن است و سلب آن از او ضرورى است.
اسم شريف «العلىّ» هميشه با اسم شريف «العظيم» استعمال مىشود. حتّى بعضى اين دو اسم را يك اسم از اسماى حسناى الهى دانسته و آن را اسم اعظم معرّفى نمودهاند.
بعضى اسم شريف «العلىّ والعظيم» را يك اسم دانسته و آن را اسم اعظم معرفى كردهاند. ولى عندالتحقيق «العلىّ و العظيم» دو اسم از اسماى الهىاند. «العلىّ» اسم براى ذات اقدس اله است به اعتبار خروجش از عالم امكان و از حدّ تشبيه، به اين لحاظ اسم «العظيم» مرادف آن است كه دلالت مىكند بر اين كه خداى سبحان به اوصاف امكانى خلق متّصف نمىگردد و تعطيل در معرفت ربوبى راه ندارد. بيان اين دو اسم در حقيقت همان است كه وجود مبارك امام العارفين اميرالمؤمنين عليهالسلامفرمود: «داخل فى الاشياء لابالممازجة و خارج عن الاشياء لابالمباينة»، «ليس فى الاشياء بوالجٍ ولا عنها بخارجٍ»
خداى سبحان با همه چيز است نه بر وجه مقارنه و پيوستگى، غير از همه موجودات است. بدون دورى و گسيختگى. مرحوم كلينى در كتاب توحيد از «اصول كافى» در نقل جريان سؤالِ ابن سنان از وجود مبارك امام هشتم على بن موسى الرضا عليهالسلام اين كلام نورانى را از آن امام همام نقل نموده است كه: «... فَاَوَّلُ ما اخْتارَ لِنَفْسِهِ: العَلىُّ العَظِيمُ لاَِنَّهُ اَعْلى الاَشْياءِ كُلِّها، فَمَعناهُ اللّهُ وَ اسْمُهُ العَلِىُّ العَظِيمُ هُوَ اَوَّلُ اَسمائِهِ عَلا عَلَى كُلِّ شَىءٍ».
خداى سبحان اولين اسمى كه براى نفس خود برگزيد «علىِّ عظيم» بود، زيرا كه خداوند برترين و عالىترين همه موجودات است، پس معناى آن «اللّه» است ـ و دو اسم «علىّ و عظيم» اولين اسمايش هستند ـ او برتر از همه موجودات است. بنابراين با توجّه به اين حديث نورانى روشن مىشود كه «علىّ» از اسماى ذاتيهاى است كه خداوند قبل از آن كه خلق را بيافريند، آن را براى خود اختيار فرموده بود و به اعتبارى ديگر، از اسماى صفتى است چنان كه از آخر اين حديث روشن مىگردد.
مرحوم امام خمينى رحمهالله در ذيل اين فصل از شرح دعاى سحر اين نكته بلند توحيدى را بيان كرده است كه: «اقول: ولايشاركه غيره فى حقيقة العلو اصلاً، فان الموجودات بالجهات النفسية لم يكن لها علو اصلاً و بالجهات الحقيّة فانية فيه لاحكم لها و لاحيثية، بل كلها مستهلكات فى ذاته».
موجودات جهان هستى از جنبه نفسى هيچ علوّى ندارند و از جنبه حقّى فانى در حقاند.
غير خداوند سبحان، اصلاً در حقيقت علوّ با او مشاركت ندارد، زيرا كه موجودات از جنبه نفسى هيچ علوّى ندارند و از جنبه حقّى، فانى در خداوند متعالىاند و حكم و حيثيتى ندارند، بلكه همه اين امور مستهلك در ذات خداوند است.
درخواست عالىترين مرتبه علوّ از طرف انسان سالك و متّصف شدن به اين مقام منيع، به معناى مظهر آن حقيقت شدن است تا انسان بتواند در پرتو تخلّق به اخلاق توحيدى، آيت و نشانهاى از مقام «علىّ عظيم» باشد، و اين براى انسان اهل ولايت ممكن است و با اصول توحيدى نيز منافاتى ندارد.
حوزه /در فرهنگ متعالى اسلام و مكتب مترقّى اهلبيت عصمت و طهارت عليهمالسلام انسان طورى تفسير شده است كه اين موجود متحير العقولِ نظام آفرينش مىتواند به جايى برسد كه در مسير ولايت تكوينى و خلافت الهى، از ذات اقدس اله فاخرترين و عالىترين مرتبه ملك و ملكوت را درخواست كند.
اخبار مرتبط
-
شرح دعای سحر(4)
علامت تابش نور الهی بر قلب چیست؟
حوزه/ تجلّى خداوند در هر موجود خاصّى، با اسمى مخصوص از اسماى حسناى الهى است، و گرنه ويژگى نمى يافت. يكى از اسماى بزرگ خداوند همانا «نور» است.
-
شرح دعای سحر(5)
با رحمت الهی هرچيزى به كمال معنوى می رسد
حوزه/ رحمت رحيميه ناظر به مقام بسط كمال وجود است و با اين رحمت هر چيزى به كمال معنوى و هدايت باطنى خود مى رسد.
-
شرح دعای سحر(6)
کمال هر موجود در چیست؟/ کدام موجود دلالتش بر عالم غیب بیشتر است
حوزه / انسان كامل معصوم از آنجا كه وجود جامع و آيينه تمامنماى همه اسما و صفات الهى است، از اين رو تمامترين كلمات الهى است، بلكه او همان كتاب الهى است…
-
شرح دعای سحر( 7)
اسم اعظم الهى هفتاد و سه حرف دارد
حوزه/ ذات اقدس الهى را اسم اعظمى است كه هرگاه به آن اسم خوانده شود، درهاى بسته آسمان رحمت باز مى شود. و اگر بر تنگناهاى درهاى زمين به آن اسم خوانده شود…
-
شرح دعای سحر(8)
عزيز بالذات كيست؟
حوزه / عزّت عبارت از تجلّى الهى است كه جميع كمالات الهيّه در آن ظاهر مى گردد.
-
شرح دعای سحر (9)
مشيّت ،اسم اعظم الهى است
حوزه / از آنجايى كه مسير خلافت الهى اقتضا مىكند انسان خليفه و جانشين متّصف به اوصاف فعلى حقتعالى باشد و جميع اسما حسنى را دارا باشد، در مقام دعا و عبوديت…
-
شرح دعای سحر(10)
علم، از افضل كمالات و اعظم فضايل است
حوزه/دعاى ملكوتى سحر كه سراسر تبلور راه و روش سالكان و عارفان كوى خلافت اللّهى است، به راهيان اين راه چگونه خواستن را مى آموزد.
-
شرح دعای سحر(11)
درجات دعا و آثار آن
حوزه / هيچ كس سؤالى نكرد و دعايى ننمود مگر اين كه چيزى عايد او شد، يعنى: كسى اللّه نگفت كه لبيك نشنود.
-
شرح دعای سحر(۱۲)
درخواست شريفترين مراتب شرافت نشانه همّت متعالى انسانى است
حوزه / انسان هاى عارفِ با همّت در ترنم سحرگاهى شان با محبوب مطلق و شريف بى همتاى نظام هستى ، عالىترين مراتب شرافت او را مسئلت دارند و درخواست مى كنند…
-
شرح دعای سحر (۱۴)
فرق اسم شريف «منّان و حنّان»
حوزه / فرق بين اين دو اسم آن است كه ذات اقدس اله از آن جهت كه به بندهاى كه از او اعراض نموده باشد نيز نعمت مى بخشد، «حنّان» مى گويند، و از آن جهت كه…
-
شرح دعای سحر(۱۳)
تفسير انسان در فرهنگ متعالى اسلام
حوزه /در فرهنگ متعالى اسلام و مكتب مترقّى اهلبيت عصمت و طهارت عليهمالسلام انسان طورى تفسير شده است كه اين موجود متحير العقولِ نظام آفرينش مىتواند…
-
شرح دعای سحر(۱۵)
سلسله طولی جهان هستی از ناسوت تا لاهوت/ اسم اعظم الهی چیست؟
حوزه / اين فصل، قلّه رفيع و اوج عظمت اين دعاى نورانى است، زيرا متن و جامع تمام فصول آن است وانسان چنين معرفت پيدا كند كه تمام شئون ربوبى را در وادى خلافت…
-
عضو انجمن روانشناسی حوزه تاکید کرد:
لازمه تداوم معنویت رمضانی در طول سال؛ اصلاح فرهنگ عمومی جامعه است
حوزه/ عضو انجمن روانشناسی حوزه علمیه قم تصریح کرد: برای این که بتوانیم فرهنگ عمومی جامعه را به سمت و سوی آموزه های دینی جهت داده و اصلاح کنیم باید معنویت…
نظر شما